Comediateca · Sala de Pemsa

Diversorium: la diversitat funcional celebra la seva festa per inaugurar el BAM de La Mercè 2022

TEATRE

Diversorium: la diversitat funcional celebra la seva festa per inaugurar el BAM de La Mercè 2022

Diversorium: la diversitat funcional celebra la seva festa per inaugurar el BAM de La Mercè 2022

DIVENDRES 23 de SETEMBRE · 21 h
Rambla del Raval

L’artista argentí Osías Yanov ha creat una obra multidisciplinar, basada en la tradicional festa popular de la kermesse, a partir d’un procés de treball introspectiu i comunitari amb els participants

Brigitte Vasallo, OYIRUM, Vaginoplastia, Jaume Girbau, Carla Caríssima i Mariokissme són els artistes convidats a l’esdeveniment Antonio Centeno i María Oliver de l’Oficina de Vida Independent (OVI) i de la productora cultural Concomitentes (Fundación Daniel y Nina Carasso) impulsen el projecte

Amb valors base com la dissidència i la col·lectivitat, el BAM (Barcelona Acció Musical) arrenca amb una festa oberta a tothom que reivindica el gaudi com a fet polític

*Tots els mitjans interessats en cobrir aquesta actuació, han d’acreditar-se al servei de premsa del BAM i recollir prèviament la seva identificació a la seu de l’ICUB*

Barcelona, 21 setembre de 2022. – En la primera Mercè sense restriccions pandèmiques, el projecte integrant -de la productora cultural Concomitentes- ‘Diversorium. Artes vivas y espacio de convivencias’ donarà el tret de sortida, el proper divendres 23 de setembre a la Rambla del Raval, al festival Barcelona Acció Musical (BAM), la branca musical de la festa major de la ciutat. Diversorium és una festa, oberta a tothom, que reivindica la diversitat en totes les seves dimensions. És el resultat d’un projecte comunitari dut a terme per María Oliver i Antonio Centeno, integrants de l’Oficina de Vida Independent (OVI) –entitat d’empoderament i suport de persones amb diversitat funcional– i la productora cultural Concomitentes, que a través de mediadors culturals com Veronica Valentini, promou la realització d’obres d’art que donen resposta a problemàtiques socials.

Partint de l’oci entès com una qüestió política, Diversorium es planteja com un espai de festa on tothom és benvingut i on la diversitat dels cossos es reivindica i es celebra: “A les persones amb diversitat funcional ens interessa especialment jugar amb les possibilitats de l’oci i la cultura per trencar les barreres –visibles i no tan visibles–, amb les que ens enfrontem en el dia a dia”, explica María Oliver, membre de l’OVI i impulsora del projecte junt amb Antonio Centeno, que puntualitza: “[Diversorium] No és un espai per a gent amb una etiqueta determinada; simplement, des de la vivència d’estar exclòs de molts llocs i de ser mirat d’una certa manera empobridora, es poden obrir possibilitats de trobada”.

Diversorium és el resultat d’un procés de treball col·lectiu impulsat per María Oliver i Antonio Centeno, “comitentes” del projecte, i Veronica Valentini, mediadora de Concomitentes, i liderat per l’artista argentí Osías Yanov, que ha treballat durant el darrer any amb els participants inscrits a través d’un procés de creació col.lectiu en una residència artística.

En el cas de Diversorium, s’aborda el desig inicial de la María i l’Antonio per crear un espai de trobada centrat en la celebració i on la diversitat funcional pugui “ballar” amb tots els cossos de la societat o, en paraules seves, “un esdeveniment que ens ajudi en la nostra lluita per la normalització social de la diversitat”. A partir d’aquí, es dissenya una proposta artística amb la complicitat de diversos actors: la productora Concomitentes, impulsada pel mecenes fundador Fundación Daniel y Nina Carasso; la plataforma comissarial i de mediació sense ànim de lucre E.M.M.A Experimentar modos y métodos artísticos; el Festival BAM, i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

La kermesse: diversitat dins de la diversitat

Osías Yanov és l’artista visual elegit per al Diversorium que inaugurarà el Festival BAM 2022. Yanov (Buenos Aires, 1980) proposa una obra multidisciplinar que combinarà celebració, instal·lació, escultura i vídeo, i que intersecciona teoria queer, festa nocturna i treball en comunitat. La proposta parteix de la kermesse, una antiga festa popular que commemorava la fundació d’una església, i que gradualment va anar traslladant-se als barris i transformant- se en una trobada per celebrar i compartir. A la kermesse hi conviuen fira, música, dansa, assemblea, espectacle i menjar, i la gent balla, riu i es toca. La simultaneïtat dels gèneres artístics promou el contacte entre cossos, creant una sensació de comunitat i significant el gaudi i la festa com a fet polític.

Es busca crear un espai de festa interseccional per a tots els cossos, celebrant diversitats i diferències per trencar conjuntament amb les discriminacions que segmenten i separen. “Volem que fer política des del cos sigui quelcom travessat de vida”. Com a convidades dalt de l’escenari, hi veurem l’escriptora i activista Brigitte Vasallo fent de pregonera; l’activista feminista i anticapacitista OYIRUM com a mestra de cerimònia; el duet de dansa-teatre Jaume Girbau i Carla Caríssima; i Vaginoplastia i Mariokissme a càrrec de la selecció musical.

Què fa Concomitentes?

Com a productora cultural sense ànim de lucre, Concomitentes convida a col·lectius ciutadans que tinguin una idea o desig comunitari a abordar-lo a través d’una obra d’art. El col·lectiu entra en contacte amb l’associació i s’inicia una fase de sondeig, on la proposta es discuteix i es valora. Si es conclou que hi ha interès real i un grup compromès, un mediador o mediadora de la productora se suma al col·lectiu i acompanya el projecte fins al final.

Els grups de la societat civil es converteixen, així, en promotors culturals (o comitentes). Entre el grup de comitentes i el mediador o mediadora, es perfila l’encàrrec a un o una artista i, quan s’arriba a un acord, s’inicia el procés de producció de l’obra. Els grups acostumen a ser associacions populars, iniciatives veïnals, companys de feina, o simplement un col·lectiu unit per una causa comuna.

L’obra d’art genera un nou espai d’intercanvi i comunicació, que possibilita un diàleg entre diferents actors socials. Es parteix de l’art com l’oportunitat per fer que conflueixin persones fins aleshores desconegudes, opinions diverses i la comprensió del propi context des de nous punts de vista. Aquesta metodologia, desenvolupada per l’artista François Hers al 1990, ha donat lloc, en els darrers 25 anys, a més de 500 projectes arreu d’Europa, sobretot en països com França, Bèlgica, Alemanya i Itàlia. A Espanya, Concomitentes desenvolupa actualment sis concomitàncies pilot, a Barcelona, Madrid, Betanzos (A Corunya), Tenerife, León i Llanos (Cantàbria).

+ info: https://concomitentes.org

Material gràfic AQUÍ (Fotos -Menció obligada: Eva Carasol)

Vídeo AQUÍ

Dossier Concomitentes AQUÍ

CONTACTE PREMSA BARCELONA
Agència Comedia · www.comedia.cat
Oriol Galgo · 600 93 86 86 · oriol@comedianet.com

COMUNICACIÓ CONCOMITENTES · www.concomitentes.org Noelia Barrientos · 667.714.287 · noelia@concomitentes.org

Contacte

Oriol Galgo Pedragosa · 600 93 86 86
oriol@comedianet.com

Documentació

NdP Diversorium

rss RSS Agenda · rss RSS Comediateca · Twitter Segueix-nos a Twitter
© 2022 Comedia SL
Comedia SL · Bertran, 18-20, Àtic. 08023 Barcelona · 93 310 60 44 · comedia@comedianet.com