Comediateca · Sala de Pemsa

FESTIVAL LOOP BARCELONA 2022

ART

FESTIVAL LOOP BARCELONA 2022

La Fira LOOP celebra la seva 20a edició amb el retorn a l’hotel Almanac Barcelona

Després d’una edició excepcional a La Pedrera-Casa Milà, la fira torna al seu format original, presentant els vídeos a les habitacions de l’hotel Almanac Barcelona, del 15 al 17 de novembre

Es mostraran 43 films d’artistes d’arreu del món, seleccionats per un comitè internacional presidit per Jean-Conrad Lemaître i format per Isabelle Lemaître, Haro Cumbusyan, Renée Drake i Josée & Marc Gensollen

Es presenten obres d’artistes que recentment han participat d’esdeveniments com la Biennale de Venècia o la de Lió, així com d’altres guardonats a Berlinale, Sundance o New York Film Festival

El programa de conferències LOOP Talks tindrà lloc en el marc de la Fira i reunirà professionals internacionals que debatran sobre la producció, la comercialització i el col·leccionisme de l’art en format vídeo i digital (NFTs, etc.)

El Premi Fira LOOP, el Premi d’Adquisició Fira LOOP i el Premi de Producció de Videoart Fundació Han Nefkens-LOOP Barcelona permetran a diferents artistes formar part d’esdeveniments i col·leccions a nivell nacional i internacional

FOTO I VÍDEO PREMSA [AQUÍ]
DOSSIER DE PREMSA [AQUÍ]

Barcelona, 15 de novembre de 2022. – La Fira LOOP celebra la seva 20a edició amb el retorn al seu format original a l’hotel Almanac Barcelona, del 15 al 17 de novembre. Després d’una edició excepcional a La Pedrera-Casa Milà a causa de la pandèmia, la fira professional tornarà a presentar els vídeos a les habitacions de l’Almanac, oferint un cop més un punt de trobada excepcional per a la creixent comunitat de la imatge en moviment.

Un total de 43 obres d’artistes d’arreu del món, presentades per les seves galeries, han estat seleccionades per un comitè internacional presidit per Jean-Conrad Lemaître i compost per Isabelle Lemaître, Haro Cumbusyan, Renée Drake i Josée & Marc Gensollen. La selecció inclou pel·lícules, animacions i vídeos de realitat virtual que exploren diversos temes i experimenten amb nous mitjans, reafirmant així la ductilitat del vídeo com a eina creativa i crítica.

Una selecció d’innovació i excel·lència

Alguns dels artistes presentats –molts dels quals estaran presents a la Fira– han participat recentment en esdeveniments internacionals d’alçada com la Biennale de Venècia o la de Lió. És el cas de Sigurður Guðjónsson, Lenora de Barros i Marianna Simnett, per una banda, i Annika Kahrs i Cemile Sahin, per l’altra. També n’hi ha que han estat guardonats en festivals de cinema com Berlinale, Sundance, New York Film Festival, Festival de Cannes, Locarno Film Festival, o CPH:DOX. Així mateix, la Fira compta amb una selecció de galeries de renom d’arreu del món, com Krinzinger (Viena), Rodeo (Londres / El Pireu), Georg Kargl Fine Arts (Viena), Esther Schipper (Berlín), Société (Berlín), o Galerie Jocelyn Wolff (París), que són participants recurrents en grans fires com Art Basel.

Quant als temes i àrees d’interès per als artistes, destaca la innovació en tècniques de vídeo i desenvolupament d’imatge en nous mitjans a través de recursos com el 3D, la captura en moviment, la realitat virtual i la Intel·ligència Artificial. Alguns dels treballs que són exemple d’aquesta exploració són Floralia serie, de Sabrina Ratté; Klaxon. My Dear Sweet Friend, de Nikita Shokhov, o Morpher, de Kévin Bray, una peça en constant evolució que, en lloc de ser venuda i comprada, es finançarà a través d’un model de mecenatge que permetrà als mecenes veure en streaming totes les futures versions del vídeo.

Altres temes adreçats pels artistes són l’animació, la performance i el cos com a mitjà per expressar-se, la percepció musical i la relació amb la dansa i el llenguatge, la memòria visual i les experiències personals en relació amb el temps i l’espai, la injustícia social, el confinament i la soledat, la crisi mediambiental com a expressió de desigualtats, els viatges experimentals i l’absurditat de la mort, i l’arquitectura i l’espai com a base per reflexionar sobre la ruïna o els espais abandonats. A més, dels 44 artistes presentats a la Fira LOOP d’enguany, 23 seran dones –un 52% del total–, oferint així una programació professional compromesa amb la perspectiva de gènere.

LOOP Talks: intercanvi, estratègia i aliances professionals

El dimecres 16 i dijous 17 de novembre tindran lloc, en el marc de la Fira i al mateix Almanac, les LOOP Talks, una sèrie de taules rodones i presentaciones que abordaran diferents qüestions d’interès per a la comunitat professional de la imatge en moviment.

En aquestes trobades s’estudien els modes de pràctiques cinematogràfiques tant a nivell formal com conceptual, i es plantegen preguntes sobre com es produeix, es percep i es fa circular la imatge en moviment dins i fora de l'espai de la galeria. Com a forma d’art intangible, la comercialització del vídeo requereix d’una comunitat de professionals –artistes, comissaris, galeristes, col·leccionistes i directors d'institucions– que intercanviïn visions i creïn estratègies i aliances per explorar les capacitats del vídeo i el cinema en els discursos de l'art contemporani.

Amb motiu de l'edició d'enguany, el programa ampliarà el debat sobre l'ètica i les pràctiques del col·leccionisme, partint de la idea que el vídeo, per la seva pròpia naturalesa, requereix acompanyants compromesos. Així, aquesta trobada de dos dies estudiarà el col·leccionisme com a forma de producció cultural i aprofundirà en la noció de custòdia. Paral·lelament, les sessions presentaran experiències com el col·leccionisme compartit, i un nou codi de conducta per a col·leccionistes compromesos. Per concloure, el programa explorarà el potencial de les noves tecnologies digitals i els seus impactes en la producció, conservació i les col·leccions. El simposi finalitzarà amb la presentació d’un projecte d’avantguarda per mostrar el videoart a l'espai públic al Piccadilly Circus de Londres.

Participaran a les LOOP Talks Elvira Dyangani Ose (Directora, MACBA-Museu d’Art Contemporani de Barcelona); Basim Magdy (artista, establert a Basilea); Salma Tuqan (Subdirectora, Delfina Foundation, Londres); Gala Porras-Kim (artista, establerta a Los Angeles); Claudia Segura (Comissària de la Col·lecció, MACBA-Museu d’Art Contemporani de Barcelona); Diego Bergamaschi (Co-fundador, Seven Gravity Collection, Milà); Haro Cumbusyan (Emprenedora social i col·leccionista, establerta a Suïssa); Sylvia Kouvali (Directora fundadora, RODEO, Londres/Piraeus); Evrim Oralkan (Director fundador, Co\lecteurs, Nova York); Piergiorgio Pepe (professional de l’ètica i col·leccionista, establert entre Atenes i París); Joseph Del Pesco (Director Internacional, KADIST, París i San Francisco), i Josef O’Connor (artista i comissari, Director fundador, CIRCA, Londres).

Premis LOOP 2022: una porta a noves exposicions

Amb l’objectiu de posar en valor diferents aspectes artístics de les obres presentades, els Premis LOOP faciliten l’accés dels artistes guardonats a esdeveniments i col·leccions de rellevància nacional i internacional.

En primer lloc, el Premi Fira LOOP s’atorga a l’obra més ben valorada per un jurat internacional, format enguany per Elvira Dyangani Ose, Dirk Snauwaert (Director, WIELS, Brussel·les), Benjamin Weil (Director, Centro de Arte Moderna de la Fundação Gulbenkian, Portugal) i Daniela Zyman (Directora Artística, TBA21, Viena i Madrid). La galeria que presenti l’artista guanyador serà convidada a participar a l’edició 2023 de la Fira LOOP. En segon lloc, el mateix jurat atorga el Premi Fira LOOP d’Adquisició: en aquest cas, l’obra o les obres guanyadores seran dipositades a la col·lecció del MACBA-Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Ambdós guardons seran anunciats dimecres 16 de novembre a les 18h.

Quant al Premi de Producció de Videoart Fundació Han Nefkens-LOOP Barcelona, en la seva 5a edició, la guardonada és l’artista Ekin Kee Charles (Malàisia, 1996). A través de la seva obra homenatja els propis orígens en una zona suburbana de Sabah (estat de l’illa de Borneo), d’on va voler marxar durant anys i per la qual ara sent orgull, amor i pertinença. El Premi contempla la producció d’una obra de videoart que serà presentada a la Fundació Joan Miró de Barcelona al 2024, durant el Festival LOOP. Més endavant, la nova producció serà presentada també a MoCA TAIPEI; ILHAM, Kuala Lumpur, Centre d'Art Contemporain, Genève; Art Hub Copenhagen i Inside Out Art Museum, Beijing. Creat el 2018, aquest guardó s’ha establert com una eina per fomentar la producció artística contemporània en el camp del videoart.

LOOP Virtual: tota la selecció, en línia

Del 15 al 27 de novembre, tots els vídeos presentats a la Fira LOOP estaran simultàniament disponibles en streaming a la plataforma LOOP Virtual, oferint una experiència immersiva als usuaris. Per accedir a la plataforma, cal registrar-se i crear un compte personal a virtual.loop-barcelona.com.

LOOP Barcelona 2022 compta amb el suport de diferents institucions i empreses, sense les quals la Fira i el Festival no serien possibles. Cal destacar el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) - Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Cultura, juntament amb Acción Cultural Española (AC/E) i Institut Ramon Llull (IRL) que han contribuït a fent possible el viatge i l'allotjament dels professionals internacionals. LOOP Barcelona també ha comptat amb la col·laboració d'Almanac Barcelona, La Vanguardia i Estrella DAMM.

FOTO I VÍDEO PREMSA [AQUÍ]
DOSSIER DE PREMSA [AQUÍ]

Contacte premsa
COMÈDIA. Comunicació & Media
Berta Reventós · berta.reventos@gmail.com · 627 51 32 85
Oriol Galgo i Pedragosa· oriol@comedianet.com · 600 93 86 86https://loop-barcelona.com/es/

Contacte

Oriol Galgo Pedragosa · 600 93 86 86
oriol@comedianet.com

Documentació

Nota de prensa Español

Nota de premsa Català

Material Gràfic

FESTIVAL LOOP BARCELONA 2022 El lugar que habito - Sindillar

El lugar que habito - Sindillar
©Xavier Torrent

FESTIVAL LOOP BARCELONA 2022 Uxuwell - Pedro Torres

Uxuwell - Pedro Torres
©Xavier Torrent

FESTIVAL LOOP BARCELONA 2022 Uxuwell - Pedro Torres

Uxuwell - Pedro Torres
©Xavier Torrent

FESTIVAL LOOP BARCELONA 2022 1+1+1 - Matilde Amigo . Believe ll

1+1+1 - Matilde Amigo . Believe ll
©Xavier Torrent

rss RSS Agenda · rss RSS Comediateca · Twitter Segueix-nos a Twitter
© 2022 Comedia SL
Comedia SL · Bertran, 18-20, Àtic. 08023 Barcelona · 93 310 60 44 · comedia@comedianet.com